Microphone in front of audience

DE IDEALE PRESENTATIE

Bestaat de ideale presentatie wel? Ik word vaak gevraagd of ik voor bedrijven een presentatie of pitch op maat wil maken die ze het hele jaar door kunnen inzetten. Dat kan ik wel doen, maar de kans dat ze daarmee hun doel bereiken is nihil. De enige echte ideale presentatie is namelijk een presentatie die exact aansluit bij de behoeften en verwachtingen van jouw publiek. En dat publiek verschilt elke keer. Dus hoe ‘breder’ je je presentatie insteekt, hoe sneller mensen afhaken en mentaal met vakantie gaan. Hieronder 3 elementen die je op weg kunnen helpen naar een presentatie die blijft hangen:

Je publiek

Voordat je je presentatie begint, moet je jezelf afvragen: what’s in it for them? Waarom wordt mijn publiek beter van mijn presentatie? Waarom zouden ze moeten luisteren? En verpak dat in een korte, heldere kernboodschap. Bijvoorbeeld: ‘Aan het eind van deze presentatie hebben jullie 3 tools in handen om jullie online sales te  verdubbelen.’ Hoe concreter, hoe beter. En zorg dat je deze kernboodschap aan het begin, in het midden en aan het einde van de presentatie vertelt. Als ze dan de deur uit lopen, herhalen ze ongetwijfeld de kernboodschap die jij ze hebt ingelepeld. Pure magie!

Say what??

Vaak raakt het publiek in de war van het oeverloos zenden van een spreker. Het lijkt wel alsof we een USB-stick vol informatie in de hersens van ons publiek willen proppen. Dit werkt niet. Vergeet nooit: hoe meer je vertelt, hoe minder er blijft hangen. Tip: structureer je presentatie in een piramide met  1 kernboodschap en 3 ondersteunende punten. De 3 ondersteunende punten zijn dus eigenlijk je agendapunten. Het forceert je om echt na te denken wat je wil vertellen en je snijdt de ruis eruit.

Pak de aandacht!

‘Bedankt dat ik mocht komen spreken.’ ‘Ik heb eigenlijk geen tijd gehad om me voor te bereiden…’ ‘Mooi weer hè!’ Dit zijn geen openingen, dit zijn directe signalen dat de presentatie waardeloos wordt. Je hebt 20 seconden om mijn hartslag te versnellen, dus zorg dat je je publiek direct prikkelt met een vraag, statistiek, spreekwoord, nieuwtje of verhaal. Een vraag is altijd een effectieve opening, we kunnen namelijk niet niet reageren op een vraag. Je hebt dus meteen contact en je zorgt ervoor dat je mensen op een interactieve manier jouw wereld intrekt.

En tenslotte: zorg dat je een concrete call to action toevoegt aan je presentatie: waar moet je publiek verbaal of mentaal ja tegen zeggen? Zodat er daadwerkelijk iets gebeurt en jouw presentatie blijft hangen nadat jij de zaal verlaten hebt.

Een ideale presentatie valt niet in een blog te bevatten. Maar deze tips zorgen ervoor in ieder geval voor dat jij je publiek raakt, prikkelt en overtuigt.

Stick around! Check onze website.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Leave a reply

You must be logged in to post a comment.